Po dvou letech chovu včelstev v Eurodadantu mám několik postřehů, či ověření některých specifik z metodiky ošetřování včelstev v Eurodadantu. Také jsem rozhodnut postupně zcela přejít na systém kombinace nízkého a vysokého nástavku. Jak mi už dříve řekl pan včelař s velkým V, učitel včelařství Emil Macura, Dadant že je úl pro pohodlné včelaře, či chovatele časově vytížené. A dle mě má pravdu. Jsem zaměstnán, tudíž mám pracovní povinnosti a také další koníčky, proto mi každé možné usnadnění ošetřování včelstev přijde náramně vhod. Jistě může spousta včelařů oponovat, že existují daleko lepší a možná jednodušší postupy. Přec já jsem si už vybral.

mednik

 

bez mřížky to také jde

A velmi dobře. Matka si – pokud je jí to umožněno vybere pro kladení raději vysoký rámek, než ten nízký. Ověřeno. Za předpokladu, že je v plodišti místo, matka na nízký nástavek ani nepomyslí. Odpadne tudíž práce s hledáním matky při rozšiřování včelstva – nemůže zůstat uvězněna nad mřížkou v medníku. Nestává se, že najdete mřížku plnou uvězněných trubců v období kdy je včely začínají vyhánět z úlů. Mám ale odsledováno, že v případě vzniku rojové nálady matka ráda zaklade střed nízkého nástavku a včely tam s oblibou narazí matečníky..

 

Blinova přepážka a komorování

Tato přepážka velmi elegantně poslouží když už ne k udržení lepší teplotní bilance v plodišti během časného jara, tak zcela jistě k obměně starého díla. Rámky umístěné za přepážkou jsou včelami během několika dnů uplně vyčištěny od zbytků zásob a prázdné plásty mohou hned putovat do tavidla.

 

manipulační nástavek pod plodištěm

z vlastní zkušenosti můžu potvrdit že se jedná o velmi důležitý prvek systému. Je třeba tento polonástavek pod plodištěm použít i v prvním roce osazení úlu včelami. Jak mi při osobní konzultaci potvrdil pan Cimala, při nedostatku vystavěných nízkých rámků je nutné použít třeba i sříznuté vyšší rámky ze svých zásob. Jestliže se na tento nástavek zapomene, zaděláváme si na pořádný problém. Při silné snůšce totiž tento nástavek slouží jako překladiště přineseného nektaru. Není-li tam, včely doslova zalejí nezakladené rámky v plodišti, omezí matku a včelstvo se dostane do rojové nálady.

 

závěrem

Tolik z mých letošních postřehů s včelařením v Eurodadantu. Mám ještě další zlepšení, jako například použití plastové varroa mřížky pro diagnostiku kleštíka včelího, či způsob aplikace kyseliny mravečí v mých ED pomocí aplikátoru Lysoň. Ale o tom zase někdy příště, po zhotovení fotodokumentace