Opět po roce se setkali těrličtí včelaři v Hasičské zbrojnici, aby zhodnotili loňský rok a pohovořili si s přáteli. Besedovat bylo o čem, protože včely si v loňském roce zakusily vskutku drsný rok.

Slavnostní schůze dne 21. února 2015 se mimo hostů z Havířova, Č. Těšína, Albrechtic, Lubna, Dziengielowa, Ustroně a Kysuckého Nového Mesta zúčastnili místopředseda Republikového výboru ČSV Mgr.Václav Sciskala a místopředseda OÚ Těrlicko Ing. Josef Macura. O zdárný průběh celé akce se zasloužil největším dílem předseda těrlických včelařů Eduard Galuszka a schůzi moderoval jeho zástupce Josef Sliwka.

 

vcelafoto Fr. Glombek

V jednom se shodli všichni. Loňský rok byl pro včely velmi nepříznivý. Po teplé zimě, kdy byly včely velmi silné co se týče počtu, přišlo nepříznivé jaro. A stejně tak včelařsky nepříznivé léto. A hlad v úlech. Někteří včelaři nevytočili ani sklenici medu. To jsou ti šťastnější. Protože mnohým zůstaly na podzim jen prázdné úly. Slabou včelí pastvou sužované včely na podzim ještě intenzivně napadl kleštík včelí. Hlavně Dolní Těrlicko zůstalo téměř bez včel. Koncem srpna jsme evidovali 574 včelstev a již v průběhu října bylo mnoho úlů prázdných. V únoru byly počty nižší o 180 včelstev. Včely silně napadené kleštíkem zůstanou prostě někde venku v přírodě, zeslábnou a uhynou. V úlu nakonec zůstane jen matka a několik dělnic, čili včelstvo odsouzené k zániku.

Podobná situace je všude v okolí i v rámci republiky. Také přátelé z Polska konstatovali ztráty na včelnicích a skutečný stav bude znám až na jaře po jarních prohlídkách včelstev. Nynější změna klimatu, kdy zimy jsou velmi mírné a včely vlastně skoro vůbec nepřeruší svůj vývoj /včelí královna klade vajíčka téměř bez přerušení/ velmi napomáhá kleštíkovi, který se množí na včelím plodu. Poměr velikosti kleštíka ke včele si můžete nejlépe představit tak, jakoby klíště obecné, které se vám občas přisaje v lese bylo velikosti menšího batohu.

Jaro začíná a my včelaři budeme doufat, že bude ke včelám vlídnější. Když vám někdy uvízne zbloudilá včelka za oknem, pusťe ji ven. Letos je třeba každou pracovní sílu k obnově včelí rodiny, kde jedinec neznamená nic a všichni jsou obrovská síla.