Díky pozvání našich přátel z ZO Šenov jsme měli možnost navštívit malebné prostředí Jeseníků a setket se s známým včelařem a chovatelem kvalitních matek ing.Pavlem Cimalou. Pavel Cimala včelaří v malé vesničce Pusté Žibřidovice. Všude kolem jen louky a lesy, v dáli se vypínají vrcholy Kralického sněžníku, Jak sám potvrdil, když se před léty do této oblasti přestěhoval z Ostravy, bylo okolí velmi málo zavčelené. Tuto situaci mohl využít k chovu matek. Jeho včelnice jsou díky velkým vzdálenostem izolovány od okolí, tudíž i přirozené oplodňování matek probíhá bez problémů pramenících z důvodu přítomnosti cizích trubců.
Cesta ke včelnici se proměnila v celkem slušnou procházku. Naštěstí nám počasí přálo a po době strávené v autobuse přišla procházka vhod.
Přítel Cimala nám předvedl úly typu Eurodadant vlastní konstrukce a popsal ošetřování včelstev v těchto úlech. Taky přímo na místě před přítomnými a za jejich pomoci (kdy jsme soutěžili, kdo dřív objeví na rámku mladou matku) provedl značení mladé matky, vypsal evidenční lístek a dva včelaři měli to štěstí, že odjížděli bohatší o nové kraňské matky linie Praděd.
Osobně jsem rád využil možnost hovořit s panem Cimalou ohledně metodiky chovu včel v Eurodadantu. Nové poznatky budu aplikovat v další sezóně, následně se podělím o zkušenosti
foto: František Glombek