Právě dnes (24/2) a možná zítra je skvělá možnost provést jarní prohlídku svých včelstev. Vyčistit trochu dna, odebrat případné naplesnivělé krajní rámky (což hrozí hlavně u zesláblých včelstev), zkontrolovat zásoby a případně komorovat včelstva.

Jarní komorování pomocí Blinovy přepážky již provádím několik sezón, ke své a doufám i včelí spokojenosti. Komorováním v Eurodadantu (13 rámků 39×30 cm) zmenším prostor hnízda na potřebné optimum. U slabochů třeba jen na 8 rámků, u silných včelstev (viz foto nahoře, zakladeny 3 plásty) nedávám Blinovu přepážku vůbec. Rozdíly ve včelstev jsou značné. Dvě včelstva byly extrémně slabé, tak jsem je zpojil právě přes tu Blinovu přepážku, ať si tedy poradí jak umí. Přičítám jejich zeslábnutí a značný zimní úhyn včel virovým nákazám. Naštěstí nám veterina nepřikazuje nasazovat včelám roušky 🙂 Zásadně nespojuji slabochy se silnými včelstvy.


Dnes 24. února bylo u nás 17 °C, včely nosily pyl a pekelně slídily, i když mají bohaté zásoby glycidových (u mě medných) zásob. Proto dávám do česen zábrany proti zlodějkám. U slabších včelstev nechám koncem února jen 1 cm mezeru. Právě ta vysoká teplota v brzkém předjaří spouští často rabování. Mám to odsledováno již několik sezón.


včelařský výkaz

Při prohlídce si značím vitalitu včelstev a provedené práce do takovéhoto papírového výkazu. Je to pro mě nejlepší. Nějaké mobilní aplikace nepoužívám, poněvadž mě nebaví prsty špinavými od propolisu jezdit po displeji telefonu.

Co zapisuji:

  • přítomnost matky (pokud ji uvidím), množství plodu
  • sílu včelstva, případně další „nesrovnalosti“
  • provedené práce
  • CHI – chovatelský index, kde hodnotím včelstva vhodné pro chov
  • stav glycidových zásob

Jarní prohlídku mám za sebou, nyní budeme jen čekat, co nachystá měsíc březen našim včelám.. Ať se vám s včelkama daří!