Sobota 25. června, z blízkých Beskyd se ozývá dunění hromů a my vyrážíme s kamarády na včelařský výlet. Tentokrát máme namířeno k příteli Žídkovi do Velké Polomi nedaleko Opavy. Pan Žídek, člen sekce nástavkových včelařů chová své včely v místech, kde ještě v nedávné minulosti poletovaly poněkud jiné „včelky“. Létaly tam dělostřelecké granáty, jelikož se jedná o bývalý vojenský újezd.
Meteorologové předpovídají horké počasí v tento den, později se ukáže, že v tuto sobotu bylo největší vedro v oblasti Ostravy-Poruby. pár kilometrů od místa našeho setkání s př. Žídkem. Teplota šplhala přes 36 st. Celsia.
Nicméně ani horko nezdolalo včelaře a všichni se zájmem naslouchali radám a poznatkům z dlouholeté praxe včelaře jak sám řekl, kdysi inovátora, dnes spíše konzervativce. Hovořilo se o chovu včelích matek, o boji s varroázou, o snůšce, o spoustě medu… A tak pan Žídek rozchovává svou vlastní linii včelích matek, šlechtí nejlepší matky pro dané místo, léčí včely úspěšně pouze pomocí kyseliny mravenčí a šťavelové (a má s touto praxí úspěch)…a pro dostek snůšky zimuje včely pouze na medných zásobách. Kdo pozorně poslouchal, jistě si odnesl pár nových poznatků, hodných vyzkoušení.
Poznávací zájezdy včelařů ZO ČSV Havířov mají již dlouholetou tradici, zcestovali jsme již mnoho zajímavých míst a poznali spoustu nových včelařů. Těší nás, že se můžeme setkávat na těchto výletech a také se přiučit něčemu novému. V dnešní digitální době je dobré se také  občas  setkávat osobně a poklábosit o všem možném.. Těšíme se znova za rok !