Počátkem května letošního roku uspořádala včelařská rodina Motyků kurz brtnictví. Akce se konala na česko – slovenském pomezí, v obci Písek. Kurzisté si mohli vyzkoušet výrobu klátu z pořádného kusu jedlového kmene. Přiznám se, že to byla docela fuška 🙂

Lektorem kurzu byl Andrzej Pazura z Polska, který prošel školením v Baškirii na Urale, kde se tímto tradičním způsobem stále ještě včelaří. Pan Andrzej má ve své péči 15 brtí, rozmístěných v lesích blízko jeho bydliště. Je třeba říct, že v Polsku jsou příslušné orgány vstřícnější tomuto způsobu včelaření. U nás je situace jiná.

Blíže k terminologii – brtí se nazývá včelí obydlí vytvořené v živém stojícím stromu, zatímco klát je vytvořen z uřezaného kusu stromu. Brť se vytváří tak, aby nedošlo k odumření stromu. Strom a včely žijí pak v symbióze, tak jak to bylo kdysi běžné i v našich lesích..


Dutina pro včelstvo se v současné době tvoří pomocí motorové pily. V dřívějších dobách to byla práce pro různé dlabadla a sekery. Provádět tyto činnosti přímo na stojícím stromě je úctyhodný výkon.



Včelí dutina má výšku cca 80 cm. Pokud pracujeme v živém stromu, nesmí se poškodit centrální část kmene. Jinak by mohlo dojít k jeho odumření. U klátu to není podstatné.



Jeden klát mám nyní na zahradě. Až se naskytne příležitost a v rojáčku budu mít roj, pustím ho do klátu. Jsem zvědavý, jak se jim bude v ořechovém klátu líbit 🙂 Včelaři znalí problematiky tvrdí, že včely v klátu žijí v dobré kondici a hlavně po svém. Tak jak potřebují včely a ne člověk..