V měsíci květnu nám počasí ani trochu nepřeje, včelnice jsou možná mnohde ve vodě, ale snad se brzy vyčasí. Mezitím si můžeme trochu osvěžit, či přímo získat nové vědomosti. Minulou sobotu, 15. května proběhl v našem domě Kurz pro začínající včelaře a v nadcházející sobotu se koná Kurz chovu matek. Na obou přednáší náš dlouholetý přítel, učitel včelařství Emil Macura z Nýdku. Pan Macura včelaří už od roku 1942. Od roku 1970 působí jako uznávaný učitel včelařství, známý v celém kraji i za hranicemi republiky.
Seznámil naše mladé včelaře s problematikou výběru správného typu úlu. Jako zajímavost mohu uvést výzkum dcery pana Macury, ohledně nejlepší míry rámku. Nejlépe v poměru zakrmení a celkový výnos medu vyšel úl Čechoslovák.
Rovněž nás seznámil s využitím úlového vzduchu při apiterapii, mírnící astma a ostatní nemoci dýchacích cest.
Zajímavé bylo povídání o dlouholeté problematice, jestli uteplený, či neuteplený úl. Dle výzkumu přítele Macury je přece jen pro drsnější podmínky vhodnější uteplený úl. Prováděl test pomocí termovize, kdy jednu stranu tenkostěnného úlu uteplili polystyrénem. Termovize pak odhalila, že milé včelky tvořily chomáč na stěně s polystyrénem, kde jim bylo přece jen líp..

Kurz0Přítel Macura zahajuje Kurz pro začínající včelaře

Kurz chovu matek

Dne 22. května proběhl kurz zaměřený na poněkud pokročilejší techniky při práci s včelstvy. Opět přednášel přítel Macura. Přednášky se zůčastnil rovněž host z Českého Těšína, místopředseda města Mgr. Folwarczny.
Přítel Macura nás zasvětil do jednoduchých i složitějších postupů při rozchovu včelích královen. Jak vybrat to správné chovné včelstvo, jak upravit sezení pro chov, na co se zaměřit při výběru plemeniva.
Myslím si, že léty prověřené metody pana Macury daly každému přítomnému příležitost rozšířit si své znalosti či dozvědět se, jak to dělá někdo jiný.

chov0přítel Emil Macura hovoří o chovu matek