Dne 11. září odpoledne proběhlo setkání včelařů a příznivců přírody ve Včelařském domě s učitelem včelařství Karlem Ostárkem z Bohuslavic. Přednáška na téma : Zahrada plná květů a včel tentokrát nebyla zaměřena na metodiku chovu včel, na polemiku která rámková míra je lepší či jestli chovat sklenarky, nebo vigorky. Řeč byla o včelí pastvě.

Karel Ostárek V Těrlicku
Karel Ostárek V Těrlicku

Přítel Ostárek, majitel zahradnictví a včelař je k tomuto tématu osoba povolaná. Dokáže poutavě hovořit o jednotlivých rostlinách a dřevinách významných pro včely a jejich kvetení v průběhu včelařského roku. Hovořil o rostlinách známých i méně rozšířených a významu opylovačů pro ně. Ne všichni třeba vědí, že výnosnost ovocných dřevin zvýší přítomnost opylovačů až o 90%. Nebo že krásně kvetoucí akát k produkci nektaru také potřebuje teplé noci, což je v našem kraji v měsíci květnu často problém..

20150914_0002_v1_2

Součástí přednášky byla grafická přezentace jednotlivých druhů rostlin, ke každé krátký komentář o významu pro včely a přehled o produkci pylu či nektaru. Pro názornou ukázku přivezl K. Ostárek také živé rostliny a keře, z nichž některé si našly nové majitele. Bylo také možno nahlédnout do literatury pojednávající o této problematice.

Pátečního setkání v Těrlicku se zúčastnilo 42 přátel přírody, přijeli hosté z Českého Těšína i Havířova. Dle ohlasů byla přednáška přínosná a nesla se v kamarádském duchu. Příští podzim se setkáme třeba s jiným lektorem. Pokud vás zajímá nějaká konkrétní oblast z včelařské praxe, kterou by jste si chtěli lépe osvojit, napište nám.