Pro léčení včelstev (potírání přemnožení kleštíka včelího) je nejvyšší čas. Dle smyvu, který jsem prováděl pomocí přípravku francouzské firmy Véto Pharma bych měl být klidný, nicméně zkušenosti mi velí jinak.

V naší ZO letos testujeme aplikaci kyseliny mravenčí pomocí přípravku polské firmy Bio-Api. Stránky výrobce jsou velmi skoupé na informace, což je špatně, ale něco se dá najít na YouTube a hlavně jsem dal na informace kamaráda Stanislava, který přípravek používá již více let. Hlavní předností této formy kyseliny mravenčí je to, že je namíchána v aromatizovaném gelu a tudíž by se měla zvolna odpařovat i při vysokých teplotách! Na obalu je uvedeno používat při teplotách 20 – 35 °C. Což u jiných odpařovačů není možné, jelikož dojde k prudkému odpařování a otrávení včelstev. Výrobek je dle polského práva schválen k použití v ekologických včelnicích. Osobně se snažím přecházet na ekologické včelaření, takže je pro mě tento fakt také důležitý. Hmotnost gelu s obalem činí 170 g. Účinné látky (kyseliny mravenčí) obsahuje 125 g v koncentraci cca 55%.


Bio-Api gel se aplikuje na horní loučky medníkových rámků – do prázdného polonástavku (u vysokých nástavků je vhodné kelímek přikrýt nepropustnou fólií). Polonástavek pak přikryji včelařskou strůpkovou fólií.


Nicméně průběh odpařování je stejně třeba sledovat jako u všech organických kyselin, používaných k léčení včelstev. Prostředky jsou to mocné, ale vyžadují aktivitu včelaře. Malé množství nezdolá zlikvidovat roztoče varroa, velké množství může ublížit včelám. Situace se mění dle konstrukce a velikosti úlu. Kdo není ochoten věnovat svůj čas navíc, nechť raději zůstane u amitrazu..

Přejí příjemné včelařské podletí, František