Téměř jarní počasí provázelo těrlické včelaře během loňského bilancování. Letos naopak ledová královna, paní zima vítala účastníky výroční členské schůze ZO ČSV Těrlicko. Doufám, že její moc již brzy skončí a naše včelí královny uvedou do plné aktivity včelí superorganismus.

V letošním roce se výroční schůze poprvé konala v hezky zrestaurovaném kulturním domě v Hradišti. Až 37 členů těrlické včelařské organizace našlo čas a přišlo na přátelskou besedu. Také naši přátelé ze vzdálenějších i sousedních včelařských spolků vyslali své delegáty. Svou návštěvou nás poctil starosta obce Těrlicko Mgr. Martin Polášek a šéfredaktor Těrlických listů Břetislav Žídek. Na schůzi bohužel chyběl náš předseda Eduard Galuszka, kterého schvátila chřipka. Na schůzi zněly čísla, statistiky, výsledky. Od nového roku je nás o dva členy víc. Byli přijati pánové Tomáš Fojcik a Adam Wantulok. Čili nově 58 členů ZO vlastní 680 včelstev, které jsou po zimním vyšetření včelí měli diagnostikované jako zdravé. Vrásky na čelech včelařů jsou přesto znát, jelikož již za humny – v Třanovicích se objevil mor včelího plodu, pohroma pro včelstva. V rámci výroční schůze byl schválen plán činnosti na letošní rok. Včelaři mimo jiné budou na Těrlickém slunku, budou smažit vaječinu, budou pořádat kurz chovu včelích matek u našeho velkovčelaře Jaromíra Heczka. A jednu včelí královnu již má slíbenou Josef Parzyk. Jaromír Heczko totiž uspořádal během schůze losování a přítel Josef byl tím šťastlivcem.

Činnost našeho spolku je podporována Obecním úřadem Těrlicko, za což mu patří naše poděkování. Výroční zprávu přednesl místopředseda spolku Josef Sliwka. Schůzi řídil jednatel František Glombek. Na výroční schůzi tradičně hovoří také hosté:

  • Starosta OÚ Těrlicko Mgr. Polášek ve své zdravici uvedl, že vedení obce podporuje činnost včelařů. Sám starosta je stálý zákazník u místních včelařů.
  • Jana Halúzková z Kysuckého Nového města hovořila o včelařsky velmi slabém loňském roku a pozvala nás na Včelařskou neděli, konanou první neděli v srpnu.
  • Přítel Odias z Kola pszczelarskiego Dziengielów uvedl, že díky silným podzimním větrům pozbyli včelaři šedesát včelstev, a že se těší na naši návštěvu na Dnech medu – poslední neděli v červenci.
  • Tadeáš Klimsza z Českého Těšína řekl, že jejich spolek se stará o 744 včelstev. Mají bohatý dotační program, díky němuž např. nakoupili 88 včelích matek.
  • Evžen Cyž z Havířova hovořil o nedostatku včelí pastvy a lokálním převčelení krajiny. Posteskl si, že spousta havířovských včelařů působí individuálně a nemá zájem o členství ve spolku.
  • Česlav Valošek z Albrechtic zhodnotil loňskou snůšku jako velmi slabou, kdy výnosy na včelstvo činily jen 10 – 20 kg. Přivezl sebou prototyp celodřevěného včelího úlu izolovaného ovčí vlnou. Na úl se vztahuje dotační program MS kraje.

 

Mrazivý vítr ještě stále zalézá za nehty. Ve včelstvech se již od ledna tvoří nová generace včel. Dá to včelám velkou námahu, v silných mrazech udržet krapet tepla ve svém hnízdě. Při jarní prohlídce jsem již obdržel pět žihadel, podle nových výzkumů včelí jed ničí virové buňky chřipky. Včely mají různé nepřátele, ať lidské, z hmyzí říše, nebo virové. Přejme jim, ať se jim v letošním roce daří. Ať je nepotká studené jaro, podobné tomu loňskému !

František Glombek