Už tradičně, díky dobré spolupráci, jsme byli pozváni na zájezd pořádaný ZO Havířov. Cíl byl jasný: Navštívit včelí farmu Košec z Neplachovic u Opavy a následně Arboretum Nový dvůr, kde má pan Košec rovněž umístěné včely.
Pan Košec o sobě uvádí:
Vznik profesionální farmy datuje do roku 2006. Do této doby jsem měl včelaření jako koníček. Ke včelaření mě přivedl můj děda, kterého ke včelaření přivedl jeho otec. Dnešní stav farmy je 200 kmenových včelstev. Jsou v nástavkových úlech, rámková míra 39- 24. Do 500m tenkostěnné , nad 500m uteplené. Včelstva jsou umístěna převážně na okrajích lesů v nadmořské výšce od 220 do 650m. Filosofií farmy je zaměření na kvalitní druhové medy: lesní, luční, malinový, javorový, lipový,pohankový, nektarový med z ovocných stromů, řepkový med.
Používám moderní technologie na získávání medu a chovu včel. Matky pocházejí z vyšších chovů kmene sklenár, které si pak doma rozchovávám.

Podmínky pro včelí farmu se zdají být v okolí Neplachovic dobré, přísuny k zemědělským plodinám a pořádným lánům dávají vydatnou snůšku. Rovněž Arboretum je zajímavé místo, kde neustále něco kvete. Při naší návštěvě bylo možno pozorovat keře i stromy plné včel..
Prožili jsme na opavsku příjemný den, děkujeme přátelům za pozvání a těšíme se na další akce
foto: František Glombek