Hledáte práci ? Na Jižním Zélandu máte možnost. Jako chovatel (zaměstnanec farmy) včelích matek si přijdete v přepočtu na 80000,- Kč měsíčně ! Jedna matka pak přijde na cca 800,- Kč.

Odkud tyto informace ? Lubomír Dudek, švagr našeho kolegy Jarka Heczka má toulavou duši a vypravil se až na druhou stranu zeměkoule. Získal tam prima zaměstnání, pomáhá ošetřovat 2300 včelstev ! Ne, není to překlep. O tyto tisíce včelstev se stará trojice včelařů a jistě se mají co ohánět. Je třeba podotknout, že mají na starosti pouze ošetřování včelstev. Vytáčení medu a jiné práce kolem dělá zase někdo jiný. Přes tak početně obrovské hospodářství nic nebrání tomu, aby s včelami cestovali po celém Zélandu za právě probíhající snůškou. Velké plochy Manuky (jsou vidět na přiložených obrázcích) přitahují včely I včelaře.

Jak Luboš dává nahlédnout do praxe: “Oddělky řešíme úplně jednoduše, sesbíráme vhodné rámky, naskládáme je do klasického nástavku, vesměs 4x rámek s vajíčky a larvami, dva rámky s medem a pylem, dva prázdné rámky a ,,dvourámkové,, krmítko… Když je k dispozici rámek s matečníky, použijeme jej a více už do oddělku nezasahujeme. Když nejsou matečníky, přidáme druhý den klícku s matkou. “

“Také používáme něco ve smyslu pylového těsta. Je tvořeno medem, pylem a vodou, nebo prostě jen pylem a vodou… používáme to jako doplněk stravy a aplikujeme přímo na rámky, někde v rohu nástavku, kde není tolik včel.”

Kdo má odvahu, tomu se většinou při troše štěstí podaří hodně dokázat. Luboš tu odvahu má. Majitel farmy si nového pracovníka oblíbil a vypadá to, že Luboš na Novém Zélandu již zůstane.

foto: Lubomír Dudek