Některé druhy včel provozují fascinující tance, pomocí nichž si vyměňují informace. Umí si tímto způsobem předávat fakta o směru i vzdálenosti k potravě, nebo o tom, zda mají zásob dost. Moderní zemědělství ale zřejmě tento starý mechanismus potlačuje.

Včelí tance se objevily asi před dvaceti miliony lety. Jde o jedinečnou formu komunikace, která nemá u jiných druhů zvířat obdoby. Teprve před nedávnem začali vědci formy a cíle tohoto tance zkoumat detailně. Popsali jeho výhody i nevýhody.

„K našemu překvapení jsme zjistili, že včelí kolonie jsou úspěšnější ve sbírání potravy, pokud netančí,“ uvedl ekolog Christoph Grüter, který na tomto projektu pracoval. Jedním z důvodů podle něj je změna prostředí způsobená člověkem. Společně s kolegy zkoumal po sedm let pomocí nejrůznějších experimentů vliv včelího tance na úspěch kolonie. Pomocí takových tanců dokáže komunikovat asi deset druhů včel. Ale drtivá většina včel to nedokáže – přes pět stovek druhů včel nemá taneční řeč. Proto Grütera zajímalo, proč některé včely tančí a co jim to přináší. Zajímavé je, že tyto tance včelám spotřebovávají velké množství energie – mohou někdy trvat jen několik sekund, ale také až pět minut. Přitom z úlu za potravou vylétají a tedy i tance provádějí jen staré včely, většinou ty, jimž zbývá posledních 18 dní života.

celý článek zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2745680-vcely-prestavaji-tancit-na-nasich-polich-uz-zrejme-nema-smysl